Ik heb een supergoede race gereden: 7h33"49 (27.1km/h). Ik ben in het algemene klassement als 160ste en in mijn categorie als 59ste geëindigd. Maar nog belangrijker, 1h47 onder mijn oorspronkelijke trainingsdoelstelling van het begin van het jaar, namelijk de 9h20 die nodig was om goud te halen. Ik ben hartstikke tevreden. De trainingen hebben hun effectiviteit dubbel en dwars bewezen!!

Al op de eerste klim, de Ballon de Servance, had ik een mechanisch probleem met mijn versnellingen. Ik kon alleen het kleinste voorblad van mijn triple gebruiken, als ik rechtstreeks vanaf de 52x23 terugschakelde, en dus niet vanaf het 39 middenblad. Voordat ik hier achter kwam was ik echter al wel driekwart van de Servance op 39x25 opgereden, inclusief stukken tot 14% (met nog maar 55rpm!).

Op de top van Grand Ballon heb ik mijn enige pauze gehad, even een bidon bijvullen en mijn zakken zo veel mogelijk legen. In 3’33” weer op de fiets. Ik heb goed naar de voedingsadviezen geluisterd, dus na het weekje koolhydraten stapelen tijdens de race ook goed blijven eten.

Tussen de Col du Hunsdruck en en de Ballons d’Alsace wilde niemand met een fatsoenlijke snelheid op kop rijden. Ik voelde mijn benen ondertussen behoorlijk, maar had het idee dat de rest er nog veel erger aan toe was. Dit bleek helemaal toen ik op een stukje vals plat even aanzette, want er viel bijna direct een gat. Ik ben maar alleen doorgereden naar de Ballons d’Alsace. In de afdaling en het vlakke stuk naar de slotklim kon ik naar een groep voor mij rijden.

Direct bij de start van de klim naar La Planche des belles Filles viel de groep van zo’n 25 man helemaal uit elkaar. Er waren al verschillende mensen die me gezegd hadden dat de klim op het eind verschrikkelijk was, een soort Keutenberg van 5km. Dat bleek inderdaad het geval, want ondanks dat hij dus niet heel lang is, liep ie totaal niet. Er zitten stukken in tot wel 16%. Al heel snel waren we nog maar met ons drieën over. Op het eind had ik nog kracht over, zodat ik uit ons groepje kon wegrijden. In de finale sprint a 13% kon ik nog naar de 39x17 en haalde ik volgens de Garmin nog 26km/h. Uiteindelijk heb ik alle klimmen gemiddeld tot ongeveer half D3 omhoog gereden. Maximaal tot 171 in de eindsprint.

Les 3 Ballons 2009



Samenvatting

Tijd 7'33"49
Afstand 205 km
Snelheid 27.1 km/h
Positie 160
Categorie 59
Garmin Connect